Glaucomul – clasificare și cauze, simptome și tratament

Glaucomul este o afecțiune comună a ochilor, în care nervul optic, care conectează ochiul de creier, este deteriorat. Este, de obicei, cauzată de acumularea de lichid în partea din față a ochiului, ceea ce duce la o presiune crescută în interior. 

Glaucomul poate duce la pierderea vederii dacă nu este diagnosticat și tratat la timp. Chiar dacă cel mai frecvent este întâlnit la adulții între 70 și 80 de ani, această afecțiune poate afecta oameni de toate vârstele.

 

Simptomele glaucomului

De obicei, glaucomul nu provoacă simptome. ci tinde să se dezvolte lent de-a lungul multor ani și afectează mai întâi vederea periferică. Tocmai această manifestare îi caracterizează periculozitatea, deoarece mulți pacienți nu-și dau seama că au glaucom, acesta fiind adesea detectat doar în timpul unui test oftalmologic de rutină.

Simptomele pot include vedere încețoșată sau observarea unor cercuri de culoarea curcubeului în jurul luminilor strălucitoare. De regulă, ambii ochi sunt afectați, deși poate fi mai rău la unul singur. 

În cazuri foarte rare, glaucomul se poate dezvolta brusc și poate cauza:

– durere oculară intensă

– greață și vărsături

– înroșirea unuia dintre ochi

– durere de cap

– sensibilitate a zonei oculare

– sesizarea unor  ”inele” în jurul surselor de lumină

– vedere încețoșată

 

Când să apelezi la medicul specialist

Ca regulă generală, noi recomandăm să programezi o vizită la oftalmolog sau măcar la medicul de familie, ori de câte ori ai senzația că ceva este în neregulă cu vederea ta. În cazul în care sănătatea oculară este afectată de glaucom, diagnosticarea timpurie și tratamentul pot ajuta la împiedicarea înrăutățirea vederii. În absența tratamentului corespunzător, glaucomul poate duce, în cele din urmă, la orbire.

Dacă dezvolți brusc simptome de glaucom, mergi cât mai curând posibil la cea mai apropiată unitate de asistență medicală oftalmologică. Aceasta este o urgență medicală care poate necesită îngrijire imediată.

 

Clasificare

Există mai multe tipuri diferite de glaucom, dar le vom împărți în două categorii, în funcție de frecvența cu care apar. Cel mai des întâlnit se numește glaucom primar cu unghi deschis. Acesta tinde să se dezvolte lent, de-a lungul anilor, și este cauzat de înfundarea în timp a canalelor de drenaj ale ochiului.

Există însă și alte tipuri de glaucom, precum:


– glaucomul acut cu unghi închis – un tip mai puțin frecvent întâlnit și cauzat de blocarea bruscă a drenajului din ochi, lucru ce poate declanșa creșterea rapidă a presiunii din interiorul ochiului;

– glaucom secundar – cauzat de o afecțiune oculară subiacentă, cum ar fi inflamația ochiului;

– glaucomul congenital – un tip rar care apare la copiii foarte mici, cauzat de o anomalie a ochiului și caracterizat prin fotofobie și hiperlacrimare. 

 

Cauzele glaucomului

Glaucomul poate apărea din mai multe motive. Cele mai multe cazuri sunt cauzate de o acumulare de presiune la nivelul ochiului atunci când lichidul nu poate să se scurgă corespunzător. Această creștere a presiunii afectează apoi nervul care conectează ochiul de creier (nervul optic).

Este adesea neclar de ce se întâmplă acest lucru, deși anumite lucruri pot crește riscul, inclusiv:

– vârsta – glaucomul devine mai frecvent pe măsură ce îmbătrânești.

– etnia – persoanele de origine africană, caraibiană sau asiatică sunt expuse unui risc mai mare.

– istoricul familial – este mai probabil să dezvoltați glaucom dacă aveți un părinte sau un frate cu această afecțiune.

– alte afecțiuni medicale – cum ar fi miopia și diabetul.

Până în acest moment, nu le este 100% clar nici specialiștilor dacă putem face ceva pentru a preveni glaucomul, dar efectuarea analizelor oculare regulate te va ajuta să o detectezi cât mai devreme posibil.

 

Tratament

Începem acest subcapitol cu mențiunea că efectele pierderii vederii care au avut loc înainte de diagnosticarea glaucomului sunt ireversibile, dar tratamentul poate ajuta oprirea avansării acestora.

În funcție de tipul de glaucom, tratamentul recomandat va fi unul diferit, dar iată câteva dintre metode:

– picături pentru ochi – se utilizează pentru a reduce presiunea din ochi.

– tratamentul cu laser – folosit pentru a deschide tuburile de drenaj blocate sau pentru a reduce producția de lichid în ochi. 

– mijloace chirurgicale clasice – pentru a îmbunătăți drenajul lichidului.

Indiferent de metoda de tratament prescrisă de specialist, probabil că vei avea nevoie de întâlniri regulate pentru a vă monitoriza starea și pentru a verifica dacă tratamentul funcționează.

În încheierea acestui articol, revenim pentru o clipă la diagnosticare. Deși, în general, glaucomul poate fi detectat la orice control de rutină, există mai multe tipuri de teste rapide și nedureroase pentru a verifica dacă există glaucom, inclusiv teste de vedere și măsurători ale presiunii din interiorul ochiului.

Dacă testele sugerează că ai glaucom, ar trebui să te adresezi cât mai repede unui specialist în oftalmologie, pentru a discuta despre tratament. Ne pasă de sănătatea vederii tale, de aceea îți stăm la dispoziție cu mijloace moderne și specialiști empatici, cu multă experiență. Programează un consult cu Dr. Andrei Bîlha sau Dr. Mădălina Bîlha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *