Ortokeratologia și rolul ei în încetinirea progresiei miopiei

Progresul tehnologic al ultimelor decenii a luat un avânt spectaculos, iar vârfurile acestor performanțe se manifestă ca aliat al unui spectru larg de domenii. Unul dintre acestea este, bineînțeles, oftalmologia, soluțiile moderne impactând favorabil multiple metode de diagnosticare și tratament.

Progrese imporante s-au făcut și în tratarea miopiei, un viciu al refracției care afectează vederea la distanță. Miopia este una dintre cele mai întâlnite probleme oculare și chiar medicale, la modul general, un sfert din populația lumii confruntându-se cu diverse forme ale acestei afecțiuni. Mai mult, studiile recente arată faptul că acest procent este unul în creștere.

Cele mai comune metode de tratament ale acestei condiții presupun corecția optică prin purtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact. Soluțiile mai avansate există de ceva timp și aici ne referim la cele chirurgicale, efectuate prin operații cu laser.

Ortokeratologia este o modalitate modernă non-invazivă de corectare a vederii în timpul somnului. Presupune purtarea pe durata nopții a unor lentile de contact speciale care îți asigură o vedere excelentă pe parcursul zilei, fără a mai avea nevoie să porți ochelari sau lentile de contact de zi. Ca argument suplimentar, procedeul oferă posiblitatea încetinirii progresiei miopiei în rândul copiilor sau adolescenților, aceștia fiind cei mai predispuși către acest risc. Chiar dacă primele încercări în domeniu datează încă din 1960, abia în anii ’90 teoria a devenit aplicabilă, odată cu progresul tehnologic amintit la început. De atunci și până astăzi, ortokeratologia s-a dezvoltat continuu, îmbunătățindu-și acuratețea și performanța.

În zilele noastre, ceea ce acum câteva decenii părea imposibil, a devenit realizabil grație tehnicilor moderne, iar ortokeratologia a trecut de la statutul său teoretic la cel practic, cu rezultate excelente în cazul corecției nocturne a miopiei, obținerea acurateții vederii și evitarea unor disconforturi care afectează, zilnic, miliarde de oameni. Orice medic își dorește binele pacienților săi, de aceea noi suntem orientați întotdeauna către soluții clinice de ultimă generație și suntem convinși că viitorul sănătății oculare este unul din ce în ce mai luminos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *